Preduzetnici zadovoljni svojim poslovanjem

Bez autora
Dec 23 2012

Mikro, mala i srednja preduzeća najbrojniji su i naoko najnemoćniji deo srpske privrede.Od 319.304 registrovana preduzeća samo tri odsto su mala, tek 0,7 odsto srednja, a najveći broj čine mikro preduzeća, za koja je tipično da zapošljavaju vrlo mali broj radnika, fokusirana su na mikro tržište, manje su izvozno i uvozno orijentisana, finansiraju se većinom iz sopstvenih izvora i ulažu skromnija sredstva u razvoj poslovanja. Pa ipak, ovi brojevi kriju u sebi velike ekstreme.

Preduzetnici zadovoljni svojim poslovanjemMikro, mala i srednja preduzeća najbrojniji su i naoko najnemoćniji deo srpske privrede.

Od 319.304 registrovana preduzeća samo tri odsto su mala, tek 0,7 odsto srednja, a najveći broj čine mikro preduzeća, za koja je tipično da zapošljavaju vrlo mali broj radnika, fokusirana su na mikro tržište, manje su izvozno i uvozno orijentisana, finansiraju se većinom iz sopstvenih izvora i ulažu skromnija sredstva u razvoj poslovanja.

Pa ipak, ovi brojevi kriju u sebi velike ekstreme, pokazuje analiza poslovanja u sektoru MSP za 2011. godinu, časopisa „Biznis i Finansije“.

Na jednoj strani su najveći gubitnici krize - u periodu od 2009. do 2011. broj zaposlenih u MSP smanjen je za više od 153 hiljade, što čini 79,2 odsto smanjenja zaposlenosti nefinansijskog sektora. Na drugoj strani imamo primere preduzeća koja su ostvarila zavidne poslovne razultate - bez ijednog zaposlenog. Tako, među prvih 150 preduzeća po dobiti, njih osam je bez ijednog zaposlenog, a među prvih 150 po poslovnom prihodu, četiri su bez ijednog zaposlenog.

Među ova četiri preduzeća, najveći ostvaren poslovni prihod iznosi milijardu i 300 miliona dinara. Uprkos generalno lošim pokazateljima poslovanja u prošloj godini, dva od tri preduzetnika izjavljuju da su zadovoljna svojim poslovanjem u prethodnih godinu dana, a teret krivice za poslovanje lošije od očekivanog, kao što je to već uobičajeno, prebacuju na državu.

- Kombinacija objektivnih i internih problema daje u komparativnoj analizi sa drugim zemljama Istočne Evrope negativan rezultat stanja domaćeg MSP sektora - kaže Dragan Pejči analitičar “Altis Capital”.

Gotovo po svim glavnim pokazateljima nivoa razvijenosti ovog sektora naša pozicija je slabija u odnosu na uporedive ekonomije, što je posebno karakteristično za broj zaposlenih, promet po zaposlenom i bruto dodatu vrednost po zaposlenom, dok je zaostajanje manje izraženo ako se meri brojem MSP na 1000 stanovnika ili stopom profitabilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik